חוק המכר (דירות) - תיקון מס' 9
.jpg)
ב-30 ביוני 2022 אושר בכנסת תיקון מס' 9 לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 אשר הביא עמו שינויים משמעותיים עבור רוכשי דירות קבלן:
הצמדת מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה:
רבות דובר על כך כי מחיר הדירה בפועל יקר בהרבה ממחיר הדירה החוזי עליו התחייבו הרוכשים, וזאת בגלל הצמדת התשלומים למדד תשומות הבנייה ע"י החברה היזמית.
הטענה העיקרית של הרוכשים היא כי עיקר מחירה של הדירה משויך לרכיב הקרקע עליה בנויה הדירה (כ-2/3 מהמחיר) ועלותם של חומרי הבניה הם כ-1/3 ממחיר הדירה בלבד, ולכן אין זה צודק והוגן להצמיד את כל תמורת הדירה למדד תשומות הבנייה המשקף את התייקרות חומרי הבנייה עד למועד התשלום בפועל.
עד ליום התיקון נהגו החברות להצמיד את תשלומי התמורה למדד תשומות הבנייה - לפי המדד שנקבע בעת כריתת החוזה ואף בעת חתימת מסמך "הצעה" או "הרשמה לרכישת דירה".
התיקון לחוק קבע את הנקודות הבאות בכל הנוגע להצמדת המדד לתשלומים:
1. 20% הראשונים מהמחיר החוזי לא יוצמדו כלל למדד תשומות הבנייה.
2. ניתן יהיה להצמיד את התשלומים למדד תשומות הבניה בהסכמה רק לגבי 40% ממחיר הדירה (מחצית מכל התשלומים השווים ל-80% ממחיר הדירה).
3. ניתן יהיה להצמיד את תשלומי התמורה למדד רק עד למועד המסירה שנקבע בחוזה, אלא אם כן מדובר במועד מאוחר יותר שנבע מעיכוב שנגרם כתוצאה ממעשה או מחדל של הקונה בלבד.
פיצוי בשל איחור במסירה:
שינוי בשיטת חישוב תשלום הפיצוי בגין איחור במסירה:
בהתאם לחוק, החברה היזמית מחויבת בתשלום פיצוי לרוכש בגין איחור במסירת הדירה - במידה והיא לא עומדת במועד המסירה שנקבע בהסכם המכר, ובתנאים מסוימים.
במסגרת תיקון 9 נקבע כי החברה היזמית תשלם פיצוי החל מהחודש השני לאיחור. כל פיצוי ישולם בסיומו של כל חודש איחור ממועד המסירה החוזי.
גובה הפיצוי:
החל מתחילתו של חודש האיחור השני ועד לסיומו של החודש הרביעי לאיחור (חודשים 2, 3 ו-4) - הפיצוי יהיה בסכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה (וזאת במקום מחודש האיחור הראשון ועד לחודש השמיני לאיחור - כפי שהיה קבוע בחוק ערב התיקון).
החל מהחודש החמישי ועד העשירי (חודשים 5, 6, 7, 8, 9 ו- 10) - פיצוי בגובה 125% משכר הדירה בדירה דומה עבור כל אחד מהחודשים האמורים, כולל חלק מחודש,
והחל מהחודש ה-11 ואילך - הפיצוי יהיה בגובה 150% משכר הדירה בדירה דומה, עבור כל אחד מהחודשים האמורים, כולל חלק מהחודש.
הנסיבות שגרמו לאיחור במסירה:
עד התיקון לחוק הנ"ל ניתן היה להתנות את תשלום הפיצוי בגין האיחור בכך שלא ישולם פיצוי בגין איחורים שנגרמו כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו.
מדובר היה בסעיף כללי ורחב אותו היו מנצלים הקבלנים חדשות לבקרים בטענה כי איחורים רבים אינם היו בשליטתם ובטענות "כוח עליון", שביתות, עיכובים, מצבים ביטחוניים ועוד.
נוסח סעיף החוק שונה כך שהחל מכניסתו לתוקף של התיקון לחוק - החברות היזמיות יחוייבו לשלם את הפיצוי בגין האיחור בכל מקרה, למעט אם העיכוב נגרם כתוצאה ממעשה או מחדל של הקונה בלבד.
התיקון הנ"ל לא יחול על הסכמים שנחתמו לפני תחילתו של תיקון זה.
התיקון לחוק יכנס לתוקף החל מתאריך 7 ביולי 2022 - שבעה ימים מיום פרסומו, ועל הסכמים שיחתמו החל מתאריך זה בלבד.
*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי פרטני אצל עורך דין.
משרדנו ישמח לעמוד לרשותכם בכל עת ולייעץ לכם בכל שאלה בנושא רכישת דירה ועוד.